in

Average True Range indicator (ATR) uitgelegd.

ATR simpel uitgelegd

In dit artikel vertellen we je precies:
– Wat de Average True Range indicator inhoud
– Waar je de indicator voor kunt gebruiken
– Hoe je de ATR kan instellen en gebruiken.

Wat is de Average True Range Indicator?

De Average True Range indicator afgekort tot ATR is een technische analyse tool die oorspronkelijk is bedacht voor de handel in goederen, zoals grondstoffen en agrarische producten. Tegenwoordig wordt de ATR ook veel wordt gebruikt voor de beleggen met aandelen, forex en cryptocurrencies.

De Average True Range indicator is net als de ADX-indicator bedacht door J Welles Wilder en hij schreef hier voor het eerst over in zijn boek “new concepts in technical trading systems”.

Ondanks dat dit boek uitkwam in 1978 worden de indicatoren tot op de dag van vandaag nog veel gebruikt.

Andere bekende en veel gebruikte indicatoren uit dit boek zijn: De ADX inidicator, de DMI indicator, De SAR indicator en de RSI indicator.

De Average True Range indicator (ATR) wordt gebruikt om de volatiliteit in de markt te meten. Om het simpel te zeggen: Hoe meer beweging in de markt hoe hoger de waarde van de ATR is.

Zit er geen beweging in een markt en beweegt een aandeel of optie nauwelijks. Dan is de ATR waarde laag.

Berekening Average True Range Indicator

Om de Average True Range te berekenen is het eerst belangrijk om te weten wat de “True Range”(TR) is. De True Range kan bepaald worden door 3 factoren.

 1. TR = Hoogste dagkoers – de laagste dagkoers
 2. TR = Hoogste dagkoers – de slotkoers van gister
 3. TR = Slotkoers gister – laagste dagkoers

De factor met het grootste verschil bepaald de True Range. Dus één van deze drie factoren bepaald.

Stel de hoogste dagkoers van Bitcoin is 7100 usd en de koers is gister gesloten op 7000 dan is de True Range dus 100.

Om op de “Average” True Range te komen wordt gekeken naar het gemiddelde van de TR over de afgelopen 14 perioden.

De indicator is te gebruiken op de 12H ticker maar is ideaal voor gebruik met de dag, week of maand tickers. Zorg er dus voor dat elke candle-stick minimaal voor 12 uur staat bij het gebruik van de indicator.

De ATR zit ingebouwd in de meeste handelsplatformen maar vindt je het leuk om de zelf de ATR te berekenen dan is dit de formule:

ATR indicator formule

Gebruik van de Average True Range indicator

Voor deze tutorial gebruiken wij het Plus500 platform maar de ATR wordt ondersteunt door bijna alle betere handelsplatformen. Zo kun je de Average True Range indicator onder andere gebruiken op Plus50024option en Markets. De indicator is ook terug te vinden in Metatrader-4 en op tradingview.com.

Als je niet bekend bent met professionele handelsplatformen zoals die van Plus500 raden we aan om eerst een demo account aan te maken zodat geen geld verliest en zo eerst beter leert beleggen.

Tip 1:

Vergelijk de ATR van één markt nooit met een andere markt. De ATR meet de beweging in de markt en deze wordt niet uitgedrukt in procenten. De prijs van een aandeel van één euro gaat misschien op een dag 5 cent omhoog of omlaag. De prijs van een aandeel van 6000 euro gaat die dag misschien wel met 200 euro omhoog of omlaag. De volatiliteit bij het aandeel van 6000 euro ligt dan een stuk hoger en is de ATR dus ook een stuk hoger in dit geval.

Tip 2:

Naast dat de indicator de trend weergeeft, wordt de Average True Range Indicator gebruikt voor het instellen van stop-loss posities. Als de markt heftig op en neer beweegt en volatiel is zal je een ruimere stop-loss moeten zetten omdat deze anders aangetikt kan worden tijdens “normale” schommelingen in de markt.

ATR indicator instellen op Plus500

De indicator is makkelijk te gebruiken op het Plus500 platform bij het handelen met opties, cryptocurrencies en CFD’s. Als je de indicator wilt gebruiken op Plus500 kun je de volgende stappen volgen:

Stap 1: Indicator instellen

plus500 atr instellen

Nadat je de indicator aan hebt gezet kun je de observatieperiode instellen. Standaard staat deze op 14 periodes en wordt de indicator aangegeven met een groen lijn.

average true range indicator instellen

De ATR kun je vervolgens uitlezen door de muis te houden op de grafiek onder de Candle-sticks:

grafiek atr

 

 

 

Dit was de uitleg van de ATR indicator. Meer weten over indicatoren? Klik dan hier om naar het overzicht te gaan. Wil je gelijk aan de slag met de ATR? Maak dan een gratis demo-account bij Plus500 aan en start direct met handelen.

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Loading…

  0
  alligator indicator uitgelegd

  Alligator Indicator uitgelegd + tips

  Plus500 metatrader

  Plus500 Metatrader gebruiken