in

DMI indicator simpel uitgelegd

In dit artikel vertellen we je precies:
– Wat de DMI is
– Waar je de indicator voor kunt gebruiken
– Hoe je de DMI indicator kan instellen en gebruiken op Plus500

Kijk je liever de video?[learn_more caption=”Klik dan hier”]

es here[/learn_more]

Wat is de DMI-indicator

De DMI-indicator is bedacht door J. Welles Wilder en staat voor Directional Movement Index. Hij schreef hier voor het eerst over in zijn boek “New Concepts in Technical Trading Systems” in 1978. In dit boek beschreef hij ook andere klassieke indicatoren zoals de ATR (avarage true range) en de Relative Strength Index.

De DMI is vandaag de dag een veel gebruikte indicator voor de technische analyse. Met de indicator kun je zien of een instrument in een trend zit. Dit kan zowel een stijgende als dalende trend zijn.

De DMI bestaat eigenlijk uit drie afzonderlijke indicatoren. De ADX (gemiddelde), de DI+ en de DI-. Als de DI+ (Directional indiciator +) lijn boven de DI- (directional indicator -) lijn zit is er sprake van een positieve trend. Als de DI- lijn boven de DI+ lijn zit is er sprake van een negatieve trend.

Gebruik van de Directional Movement Index

Zowel de ADX als de DI+ en DI-  worden uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100. De ADX is altijd het gemiddelde van de Di+ en de DI-. Om te zien hoe sterk een trend is kun je de waarde van de ADX naast de onderstaande tabel houden.

dmi tabel

Als de DI- of de D+ onder de 25 zit betekend dit niet automatisch dat er sprake is van een zwakke trend. Pas als de ADX onder de 25 zakt is er sprake van een zwakke of zelfs helemaal geen trend.

Als de ADX 50 is spreken we van een erg sterke trend. Dit betekend niet dat dit een stijgende trend hoeft te zijn. Als de DI- 60 is en de DI+40 is de ADX ook 50 en spreken we van een downtrend.

De waarde van de ADX en DMI liggen altijd tussen de 0 en 100, ongeacht of de trend stijgend of dalend is.

Instellen DMI indicator

Als je de DMI wilt gebruiken op Plus500 schakel je automatisch ook de ADX in. Deze zijn bij Plus500 maar ook bij zo goed als alle andere brokers aan elkaar verbonden.

Als je de indicator inschakeld krijg je drie lijnen te zien. Met de standaardwaarden zijn dat de volgende kleuren:
Zwart: ADX
Groen: DMI+
Rood: DMI-

dmi en adx plus500

Zoals je in afbeelding kunt zijn de waarde van de indicatoren als volgt:

Zwart: ADX 32
Groen: DMI+ 48
Rood: DMI- 13

Ik gebruik altijd de 1D ticker waarbij elke candlestick voor één dag staat om een betrouwbaar beeld te krijgen van de indicatoren. Een trend meten op de 5 minuten ticker is vaak weinig betrouwbaar want 5 minuten maken geen trend. Het is echt belangrijk dat je kijkt over een langere periode want dan is er pas sprake van een trend. Vandaar mijn voorkeur voor de 1D ticker.

De DMI+ staat in de afbeelding boven de DMI-  dus we spreken van een positieve trend. Bitcoin zit hier in de lift. Als de DMI- boven de DMI+ had genoteerd dan was er sprake van een negatieve trend. De kracht van de up of down trend lees je af van het gemiddelde, de ADX.

Als we de bovenstaande Bitcoin chart naast onze Directional Movement & Avarage Directional Index tabel leggen zie je dat er sprake is van een sterke trend. Omdat de de groene lijn stijgt en bovenaan staat kunnen we concluderen dat er sprake is van een sterker wordende up-trend. Dit wordt bevestigd door de dalende rode lijn.

Starten met beleggen

Wij hebben alle indicatoren van Plus500 in kaart gebracht. Zo weet je precies, waar ze voor dienen, wat je er mee kunt en vooral hoe je ze kunt gebruiken om meer winst te behalen met beleggen. Bekijk de andere indiciatoren via deze link.

Wil je direct starten met het inzetten van indicatoren voor meer winst? Maak dan gelijk een gratis demo-account aan en ga aan de slag.

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Loading…

  0
  adx uitleg

  ADX indicator uitgelegd in 3 stappen

  alligator indicator uitgelegd

  Alligator Indicator uitgelegd + tips