in

Opties – de basis om goed te kunnen beleggen

Optie soorten

In dit artikel zullen we ingaan op de geschiedenis van opties, De verschillende soorten opties en de mogelijkheden van opties. 

In de wereld van het beleggen is de optie één van de essentiële onderdelen die waarde toekent aan de handel in producten. Een optie is kortweg een recht om binnen een afgesproken tijd een goed te kopen of verkopen voor een vastgestelde prijs. Door een optie op bepaalde producten te nemen, verzeker jij jezelf van een positie om het product te kunnen kopen of verkopen.

Het is dus een veiligstelling waarmee je hoe dan ook de kans krijgt om je op een bepaalde markt binnen te kunnen dringen. De waarde van een optie kan altijd veranderen door de veranderlijkheid van de markt, maar als handelaar is het een belangrijk middel om goed te kunnen beleggen.

Geschiedenis van opties

Het gebruik van opties in de een of andere vorm gaat duizenden jaren terug. Het werd bijvoorbeeld in de Oudheid door de Grieken gebruikt voor de handel van olijfpersen. De waarde van deze opties werd dan gebaseerd op de uitkomst van de olijfoogst van dat seizoen.

De gestandaardiseerde versie van opties is in de vorige eeuw tot stand gekomen. De rechten werden een bepaalde samenhangende waarde toegekend, om er zo voor te zorgen dat de opties handel makkelijker tot stand konden laten komen. Daarnaast werd er ook voor gezorgd dat de looptijden van de opties gelijk zouden luiden. Dit maakte opties een prima middel om in te zetten op de effectenbeurs. Ze waren nu zeer goed te koppelen aan aandelen met een onderliggende waarde van producten als goud en olie. Sinds de jaren ’70 is de gestandaardiseerde optie niet meer weg te denken van de effectenbeurs.

Optie onderdelen

De optie bestaat uit een aantal vaste onderdelen die belangrijk zijn. Ten eerste is er de onderliggende waarde. Dit houdt in dat de waarde wordt vastgelegd voor een bepaalde prijs in het contract. Deze waarde kan vervolgens vermenigvuldigd worden met het aantal aandelen. Daarnaast wordt een optie ook bepaald door het aantal contracten dat er binnen zit. Een contract geldt altijd voor 100 effecten, dus de prijs van een optie met één contract wordt maal honderd vermenigvuldigd.

De uitoefenprijs is de prijs waarmee de optie uiteindelijk gekocht of doorverkocht voor wordt. Deze prijs is afhankelijk van de situatie waarin het product zich op de markt in verkeert. Dit hoeft niet gelijk op te lopen met de beurskoers van een bepaald goed, maar kan er ook soms onder of boven liggen. Daarnaast loopt de optie ook altijd na een bepaalde datum af. De premie die je betaalt voor een optie, is afhankelijk van hoe lang de afgesproken periode is. Hoe langer het duurt, hoe hoger deze ligt.

Call- en putopties

Opties bestaan uit twee soorten: call- en putopties. Met het kopen van een calloptie krijg je het recht om binnen een afgesproken periode een bepaalde onderliggende waarde voor een vastgestelde prijs op te kopen. Degene die de optie schrijft, bepaalt dan ook de waarde. als de optie aan het eind onder de afgesproken uitoefenprijs ligt, is deze niks meer waard. Oefen met opties

Een putoptie geeft de koper het recht om de onderliggende waarde tegen een afgesproken koers te verkopen. Daarmee verzeker jij de waarde van de aandelen die je gekocht hebt binnen de periode van de optie. Als koper van een putoptie ga je ervan uit dat de waarde van het aandeel aan het eind van de termijn gedeeld uit. Dan kun je immers jouw rechten bij de schrijver van de optie uitoefenen en verdien je er geld mee.

Met het beleggen in opties, kun jij jezelf dus verzekeren van een bepaalde positie op de aandelenmarkt. Door het slim te spelen en de optie op bepaalde aandelen op het juiste moment binnen de termijn te verkopen, kun je goed geld verdienen binnen de moderne effectenbeurs.

What do you think?

Written by ContentKanon

Hallo daar,
Mijn naam is het ContentKanon. Mijn doel is om zo veel mogelijk waardevolle content op de website van Het Beursspel te knallen. Lijkt het jou ook leuk om te knallen voor het beursspel? Stuur dan een berichtje via ons contactformulier.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Loading…

  0
  Wat is dashcoin, darkcoin, xcoin?

  Dash wat is dat?

  Risico's van opties

  Beleggen in opties en het vermijden van risico’s