in

Ethereum, wat is het en wat kun je ermee?

Ethereum wordt vaak in één adem genoemd met Bitcoin, Litecoin en andere cryptocurrencies. Ethereum is alleen in tegenstelling tot Bitcoin en Litecoin geen betalingseenheid. In dit artikel probeer ik op een makkelijke manier inzichtelijk te maken wat Ethereum is en wat je ermee kunt.

Wat is het verschil tussen Ethereum en Bitcoin?

Bitcoin en Ethereum zijn eigenlijk niet te vergelijken. Bitcoin is een betalingsmiddel en Ethereum is een netwerk van data (gegevens) waarin transacties worden opgeslagen. De vergelijking is dus ongeveer hetzelfde als een euro vergelijken met de Rabobank. Het zijn twee totaal verschillende dingen. De transacties van de Bitcoin worden opgeslagen in de Blockchain. Misschien heb je hier weleens van gehoord.

De Bitcoin blockchain is een wereldwijd gedistribueerde database. Iedereen met een Bitcoin wallet/portemonnee op zijn computer is in het bezit en maakt deel uit van deze database. In deze database wordt precies bijgehouden waar de Bitcoins zijn en of deze van eigenaar of adres wisselen. Ethereum werkt eigenlijk precies zo.

Ethereum Bitcoin verschil
Het verschil tussen Bitcoin en Ethereum.

Alle Ether transacties worden opgeslagen in de gedecentraliseerde database van Ethereum. Deze database staat ook op de computer van iedereen in het bezit van een Ether wallet. Omdat alle transacties worden opgeslagen in deze wereldwijde database kan er nooit geld verdwijnen of worden nagemaakt.

Ethereum = de blockchain (database) van de digitale munt Ether

De Bitcoin blockchain = de blockchain (database) van de digitale munt Bitcoin.

Ether is de betalingseenheid waarvan alle transacties worden opgeslagen in Ethereum (de blockchain van Ether).

Wat zijn de voordelen van Ether (Ethereum) ten opzichte van Bitcoin?

In de blockchain van Bitcoin (database) worden alle transacties die met Bitcoin gedaan worden opgeslagen. De Ethereum blockchain slaat ook alle Ether transacties op maar biedt daarnaast nog ruimte voor extra toevoegingen.

Deze extra toevoegingen noemen we slimme contracten. Met deze slimme contracten kan iedereen extra codeertaal toevoegen aan Ether. In deze code kan bijvoorbeeld het eigendomsbewijs van je huis versleuteld zijn.

Mocht je je huis willen verkopen dan kun je met de slimme contracten het eigendomsbewijs overdragen aan de nieuwe eigenaar zonder tussenkomst van een makelaar of notaris. Door verwijdering van de tussenpersoon kan zowel een koper als verkoper veel geld besparen.

Bitcoin is dus een decentraliserend betalingsmiddel waarmee je geld kan overmaken over de hele wereld zonder extra kosten. Bitcoin is niet van een bedrijf, overheid of bank en al deze partijen kunnen ook geen invloed uitoefenen op de manier hoe Bitcoin werkt. Ethereum heeft deze eigenschappen ook met als toevoeging de “slimme contracten” waardoor Ether niet alleen als betalingsmiddel gebruikt kan worden maar ook voor het verzenden van belangrijke data en gegevens.

Waarom is Ethereum interessant voor mij?

Ethereum en Ether zijn super interessant om meerdere redenen. De belangrijkste twee zijn:

 1. Door de gigantische stijging in waarde (5000% groei in 6 maanden).
 2. De technologie achter het netwerk.

Waarom Ethereum interessant is voor beleggers en investeerders

De mogelijkheden van Ether en Ethereum zijn eindeloos. Veel investeerders zien dan ook kansen voor de toekomst. In de eerste helft van 2017 steeg de waarde van één Ether van 7.25 naar 390 euro. Dit is dus een totale stijging meer dan 5000%. Als je in januari voor 1.000 euro Ether had gekocht had je nu ongeveer 55000 euro gehad. Do i need to explain more? De Ether prijs is dus gigantisch gestegen en verschillende analisten wagen zich aan de voorspelling dat de waarde nogmaals gaat verdubbelen voor het eind van 2017.

De Technologie achter Ethereum

Voor bedrijven biedt de technologie achter Ethereum veel nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen bestaande processen efficiënter worden gemaakt met behulp van het Ethereum netwerk. Door efficiënter te werken kunnen bedrijven veel tijd en geld besparen. Omdat alle data wordt opgeslagen in de wereldwijde database wordt het Ethereum netwerk ook weleens één grote supercomputer genoemd. Alle gegevens die via het netwerk worden verstuurd worden gecontroleerd door alle andere computers aangesloten op het netwerk. Er is dus geen mogelijkheid voor fraude. Naast de gigantische opslagcapaciteit van het netwerk liggen er voor bedrijven vooral veel kansen in het gebruik van “slimme contracten”. Grote bedrijven zoals Google en Amazon zijn nu aan het kijken hoe ze het netwerk kunnen gebruiken voor hun eigen business.

Niet alleen voor bedrijven is Ethereum interessant. Ethereum geeft net als Bitcoin de macht over geld weer terug aan het individu. Enkele voorbeelden van hoe een particulier gebruik zou kunnen maken van het Ethereum netwerk is: Het overschrijven van een huis, een auto of een boot. Al deze handelingen zijn met Ethereum zo makkelijk als een druk op een knop. Particulieren kunnen dus veel geld besparen door het omzeilen van de tussenpersoon in de transactie (de bank, notaris).

Wil je ook investeren in Ethereum?

Dit kun je doen door Bitcoins te kopen via deze link en de Bitcoins vervolgens om te wisselen voor Ethers.

bitcoins-kopen

Verwacht je dat de koers van Ether in de komende dagen flink gaat stijgen of dalen? Dan kun je er ook voor kiezen om een positie te openen bij een online broker. Je investeert/koopt dan geen Ether maar kunt door het gebruik van een hefboom wel veel meer geld inzetten op stijging of daling. Je kunt hier veel geld mee verdienen maar natuurlijk ook verliezen. Het gebruik van een online broker is dan ook volledig op eigen risico. Als je het op safe wilt spelen kun je ook eerst oefenen met een demo account. Dit kun je hier doen.

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Loading…

  0

  Nu ook CFD Forex traden bij 24Option in WTC Amsterdam

  Gevaren Ethereum

  Zitten er gevaren aan het kopen van Ethereum?