in

Litebit De Complete Uitleg

Uitleg litebit

Wat is Litebit?

Litebit is een Nederlands platform voor het handelen (kopen en verkopen) in cryptocurrencies. Het bedrijf is gevestigd in Zoetermeer.litebit logo

Voor iedereen wie nieuw is met cryptovaluta en er (eindelijk) in wil gaan investeren is het misschien wel het perfecte platform. Waarom?

Litebit is op een ‘Jip en janneke’ manier opgezet; het gebruik is super eenvoudig in tegenstelling tot de meeste andere exchanges. Een van de grootste pluspunten is dat je direct crypto kunt kopen met fiat geld door middel van iDEAL (NL), Bancontact (BE) en SOFORT (DE).

Bij andere exchanges is het vaak noodzakelijk eerst een bedrag aan Bitcoin te kopen waarmee je daarna pas andere crypto valuta’s kunt kopen. Voor een beginner niet echt handig. Naast het makkelijk kopen van cryptocoins kun je via Litebit je crypto ook binnen no-time omzetten naar euro’s op je bankrekening.

Litebit complete uitleg [2018]

Het aanmelden bij Litebit is laagdrempelig en vereist niet meer dan enkele basisgegevens waaronder naam, emailadres en wachtwoord. Je kunt hierna gelijk aan de slag met de volgende aankoop limieten:

Maximaal 75 euro per dag, 525 euro per week en 2100 euro per maand.

Om hogere bedragen aan crypto te kunnen kopen zul je jezelf eerst moeten verifiëren. Dit is wettelijk verplicht door de overheid. Er zijn 3 verificatie levels binnen Litebit, namelijk Tier 1, Tier 2 en Tier 3. Ieder level heeft bepaalde limieten.

Tier 1 verificatie

Dit is niets meer dan je telefoonnummer bevestigen. Je krijgt via sms een code toegestuurd welke je op de verificatiepagina vervolgens moet bevestigen. Hierna ben je tier 1 geverifieerd en heeft je account de volgende limieten;

350 euro per dag, 1050 euro per week en 4200 euro per maand.

Tier 2 verificatie: Adresgegevens

Als de bovenstaande limieten te beperkt voor je zijn omdat je lekker gaat met je crypto of gelijk goed van start wilt, dan kun je kiezen voor Tier 2 verificatie.

Dit verificatie level vereist dat je jouw adres waar je woonzaam bent bevestigd, door middel van een bankafschrift, factuur, huurovereenkomst of overheidsdocument (bijvoorbeeld belastingdienst).

Het document mag niet ouder dan 3 maanden zijn en het is belangrijk dat de datum van het document, jouw naam en adres duidelijk zichtbaar is. Let op: geen ID kaart, rijbewijs of paspoort: dit is voor tier 3.

De limieten voor aankopen binnen Tier 2 zijn 500 euro per dag, 3500 euro per week en maximaal 14.000 euro per maand.

Verifieer je Identificatie met Tier 3

Als je Litebit maximaal wilt gebruiken en met echt serieuze bedragen aan de slag wilt met crypto dan is een Tier 3 verificatie noodzakelijk. Met dit level kun je tot 35.000 euro per dag aan cryptovaluta kopen, per week tot 245.000 euro en maandelijks een maximaal bedrag van 500.000 euro (half miljoen).

Cryptocurrency kopen met iDEAL

Het grote pluspunt van Litebit zijn de iDEAL betalingen. Je hoeft niet eerst je euro’s om te zetten naar dollars om deze vervolgens naar Bitcoin om te zetten zodat je daarna ein-de-lijk de cryptocoin kunt kopen welke je graag wilt bezitten.

Litebit credits

Je kunt bij Litebit per aankoop van een coin met iDEAL betalen of op voorhand Litebit credits aanschaffen. Het voordeel aan Litebit credits kopen is dat je slechts één keer transactiekosten hoeft te betalen. Met deze credits kun je vervolgens je gewenste coins betalen.

De voordelen van credits op Litebit:

 1. Snelle transactietijden
 2. Geen wachttijden
 3. Geen transactiekosten

Voor de aankoop van Litebit credits is een minimum van 10 euro.

Met iDEAL kopen zonder credits

Je kunt ook crypto bestellingen ‘los’ afrekenen via iDEAL: Je kiest het aantal coins of bedrag dat je wilt investeren en betaald dit bedrag + transactiekosten per bestelling. Bij iedere betaling via iDEAL betaal je transactiekosten: Als je 3 verschillende coins aankoopt betaal je hierbij echter 3x transactiekosten.

Op dit moment is het minimale aankoopbedrag per cryptocurrency bij Litebit 50 euro.

Het echte werk: Cryptovaluta kopen

Als bovenstaande stappen zijn gedaan kun je echt aan de slag: Je kunt nu kiezen uit 52 cryptocurrencies om te kopen waaronder de Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Ripple maar ook DASH, Gulden en Verge is beschikbaar. Het aanbod is een mooie mix van mainstream en minder bekende/nieuwere altcoins.

Het kopen van crypto via Litebit gaat snel en eenvoudig in 5 stappen:

 1. Kies de cryptocurrency welke je wilt aankopen
 2. Selecteer het aantal coins OF het bedrag wat je uit wilt geven
 3. Voer het wallet adres in voor het ontvangen van je coins
 4. Kies je gewenste betaalmethode
 5. Ga akkoord met de voorwaarden en bevestig je transactie

Thats it. We leggen nader de volgende stappen iets gedetailleerder uit:

1) Kies een cryptocurrency

Maak een keuze uit de 52 currencies welke beschikbaar zijn op Litebit. Mogelijk weet je al voor welke coin je gaat kiezen omdat iemand je er een getipt heeft.

2) Selecteer het aantal coins of bedrag

Het minimum bestedingsbedrag is 50 euro, dit bedrag zal standaard in het bestelformulier ingesteld staan. Het aantal muntjes wat in het veld boven het bedrag staat vertegenwoordigd de waarde van 50 euro. Als je het aantal muntjes aanpast zal het bedrag automatisch aanpassen en vice versa.

3) Voer een wallet adres in voor het ontvangen van je coins

Voor het bewaren van crypto heb je een wallet nodig, online, digitaal of offline. Er zijn wallets welke meerdere soorten crypto ondersteunen maar veelal is een wallet speciaal voor één crypto gemaakt. Meer over wallets vind je hier.

Als je een wallet hebt voor de cryptocoin die je gaat aankopen kun je een ‘receive address’ kopieren en deze plakken in het ‘wallet’ veld in het Litebit bestelformulier.

Het is voor de meeste coins ook mogelijk de Litebit wallet te gebruiken. Dit is een online wallet binnen Litebit waar je jouw gekochte coins kunt bewaren, versturen of weer verkopen. Meer hierover verder in deze review.

4) Kies je betaalmethode

Als je al Litebit credits hebt gekocht kun je hier kiezen voor ‘Litebit credits’, anders selecteer je hier iDEAL.

5) Voorwaarden accepteren en bevestigen transactie

Als de bovenstaande stappen gedaan zijn is het een kwestie van de algemene voorwaarden accepteren en op de knop te klikken. Als je Litebit credits hebt gebruik voor bevestig je deze transactie op de pagina waar je naartoe gestuurd wordt, anders ga je automatisch naar de iDEAL pagina van je bank.

Afhankelijk van de drukte op het netwerk en het bevestigen van de transacties binnen de blockchain heb je jouw cryptocoins binnen 5 tot 15 minuten in bezit. Het kan soms helaas tot enkele uren duren, afhankelijk van de coin en de verwerkingstijd.

Litebit hosted wallet

Cryptocurrency bewaar je in een wallet, net zoals je euro’s in een portemonnee. Voor iedere crypto is ten minste één wallet beschikbaar maar in de regel heb je meestal keuze uit meerdere mogelijkheden. Voor populaire cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum heb je keus uit tientallen wallets.

Wallets kunnen soms wat lastig zijn voor de beginner en hier speelt Litebit heel mooi op in met hun eigen, online wallet. Deze wallet is ingebouwd in het Litebit systeem en kun je als klant gratis gebruiken. Je hoeft ook niets te downloaden of te installeren hiervoor.

Als je ingelogd bent in Litebit zie je bovenaan in het menu ‘Mijn wallet’ staan. De Litebit wallet ziet er zo uit:

litebit wallet

Je ziet hier een overzicht met alle cryptocoins welke online binnen Litebit bewaard kunnen worden. Als je al een cryptocurrency hebt gekocht en je de Litebit wallet hebt gebruikt vind je hier een overzicht van je balans met 3 waardes in euro’s erachter, namelijk:

ASK koopprijs

Dit is de waarde van jouw cryptocurrency bij aankoop met de huidige koers.

AVG marktwaarde

Het verschil tussen de ASK- en BID prijs, ook wel “the spread” in jargon genoemd.

BID verkoopprijs

Voor dit bedrag kun jij jouw cryptocurrency direct verkopen.

Buttons in de wallet

Helemaal rechts in de tabel vind je 4 knoppen bij de crypto valuta’s welke je in je bezit heeft (anders zijn de eerste twee niet aanklikbaar / vervaagd).

De eerste twee knoppen zijn alleen actief als je van de betreffende crypto een balans hebt, namelijk verkopen en versturen. Als je op een van beide knoppen klikt zal een popup scherm verschijnen:

Verkopen

Deze functie spreekt voor zich. Heb je winst gemaakt en wil je deze graag innen dan kun je met deze functie je crypto direct terugverkopen aan Litebit voor credits. In de popup vul je het aantal crypto in dat je wilt verkopen en daaronder zal op basis van je aantal muntjes automatisch het bedrag verschijnen wat jij ervoor krijgt. Heel makkelijk dus.

Versturen

Wil je (een deel van) jouw muntjes naar een andere wallet versturen? Of wil je een aantal van je muntjes aan iemand versturen als betaling? Daar is deze functie voor.

Als je op de knop versturen klikt zal een popup openen waarna je de volgende gegevens in kan vullen:

Adres: Dit is het wallet adres waar je jouw muntjes naartoe wilt sturen. Ondanks het Litebit systeem controleert of dit een geldig adres is is het aan te raden dit altijd zelf dubbel te controleren.

Ontvang total aantal: Dit is het aantal muntjes dat je wilt versturen. Hierna berekent het Litebit systeem de transactiekosten welke je in de crypto die je gaat versturen betaalt.

Wachtwoord: Het wachtwoord van je Litebit account. Als je deze ingevuld hebt kun je op de knop ‘opnemen’ klikken. Hierna hoef je enkel nog de transactie via de ontvangen e-mail te bevestigen.

Storten

Heb je ergens anders cryptocurrencies gekocht welke je bij Litebit wilt bewaren of laten uitbetalen naar euro’s? Dan moet je de coins eerst naar je Litebit wallet sturen.

Als je op de knop ‘storten’ klikt verschijnt een popup met een adres en een QR code. Als de wallet waar je coins vandaan wilt sturen een QR functie heeft (alleen mobiele wallets) kun je de QR code scannen en in de wallet de transactie bevestigen.

Heeft je wallet deze functie niet of bewaar je de crypto in een wallet op je computer of ergens anders online dan kun je het adres in de popup kopiëren en als ontvangst adres invullen. Hierna worden je coins in je Litebit wallet geplaatst.

Transacties

Middels deze knop open je een popup waar je alle transacties voor de betreffende cryptovaluta vind. Dit zijn je koop- en verkoop transacties.

Beveilig je hosted wallet extra goed: Gebruik twee staps verificatie (2FA).

2fa authicationOnline wallets lopen een extra groot risico om gehackt te worden. Zeker als dit wallets binnen een platform zijn zoals Litebit. Neem dan ook geen risico en schakel twee staps verificatie in.

Litebit heeft Google Authenticator ingebouwd om deze beveiliging in te kunnen schakelen. Als je vervolgens inlogt op Litebit dien je dit via de Google Authenticator app te bevestigen.

Op deze manier breng je een extra laag aan in de beveiliging welke bijna onmogelijk is om te hacken. Het is niet verplicht maar wordt wel aangeraden.

Litebit portfolio: De prestaties van je cryptovaluta

Een andere leuke functie binnen Litebit is de portfolio pagina. Op deze pagina vind je een overzicht van de crypto waar je in geïnvesteerd hebt met de huidige waarde van je coins. Bovenaan de pagina vind je de totaalwaarde van je gehele portfolio binnen Litebit.

Ook kun je in een duidelijk en simpel overzicht zien wat je totale portfolio en iedere crypto individueel in de afgelopen dag, week en maand heeft gedaan qua koersstijging- of daling.

Je kunt aan de linkerkant, direct boven de logo’s van alle cryptocoins ‘lege wallets verbergen’ aanvinken: Zo worden alleen de wallets waar je daadwerkelijk coins in hebt staan getoond en hou je het overzicht nog duidelijker.

Litebit credits uitbetalen

Winst gemaakt met je coins? Super! Als je coins aan Litebit verkoopt betalen zij dit aan je uit met Litebit credits. Één credit is gelijk aan één euro.

Als je jouw crypto (winsten ;-)) in harde euro’s op je bankrekening wilt verkoop je deze tegen via Litebit voor credits. Als je vervolgens naar het account dashboard gaat (Mijn account > account home/credits) vind je het aantal credits aan de linkerkant, naast recente bestellingen.

Onder je aantal credits staan 3 knoppen: Over, koop en opnemen. Hier klik je op ‘opnemen’ om naar de uitbetaal pagina te gaan.

Je krijgt nu een formulier te zien waarin je kunt invullen hoeveel credits je wilt laten uitbetalen en naar welke bankrekening. Je kunt alleen credits laten uitbetalen naar een geverifieerde bankrekening. Standaard is dit de bankrekening waarmee je bij het kopen van cryptocoins of Litebit credits via iDEAL hebt betaald.

Het is mogelijk om een andere rekening toe te voegen, dit kun je doen via de pagina IBAN verificatie.

IBAN verificatie

Wil je credits van Litebit laten uitbetalen naar een andere rekening dan waarmee je je coins en/of credits hebt aangekocht? Dat kan ook: Je moet dan even de andere bankrekening verifieren.

Op de pagina IBAN verificatie kun je nieuwe bankrekeningen in no-time toevoegen. Je vind de link naar IBAN verificatie op de ‘Account Home’ pagina aan de rechterzijde.

Vervolgens vind je op deze pagina onder ‘Verifieer een nieuwe bank rekening’ een blauwe knop met ‘Bankrekening verificatie starten’. Op deze pagina kun je middels een SEPA overboeking of iDEAL betaling je nieuwe bankrekening verifiëren. Via beide manieren dien je 1 eurocent te betalen.

iDEAL is wel aanzienlijk sneller: Na de betaling van 1 eurocent is je rekening binnen 5 minuten actief binnen Litebit. Een SEPA overboeking duurt 3 werkdagen om te verifieren.

Handige functie: Gratis prijs notificaties

De smaak te pakken met crypto of wacht je tot het ideale moment om te kopen of verkopen? Gebruik daarvoor de gratis prijs alerts functie. Je kunt deze ook gebruiken zonder Litebit account.

Op de homepagina van Litebit vind je onder de koersen aan de rechterzijde een blok waar je een alert kunt instellen.

 1. Kies de cryptocoin waarvan je een alert wilt ontvangen
 2. Selecteer ‘Koop’ of ‘Verkoop’
 3. Vul je e-mailadres in
 4. Vul het bedrag in waarvoor je een alert wilt
 5. Klik op de oranje knop ‘Prijs notificatie aanmaken’

Nederlandse helpdesk

Kom je ergens toch niet helemaal uit dan staat er een Nederlandse helpdesk voor je klaar. Recentelijk zijn door de toegenomen populariteit van crypto de registraties van nieuwe klanten door het dak geschoten bij Litebit waardoor momenteel telefonische support tijdelijk is uitgeschakeld.

Door het contactformulier te gebruiken wordt er een ticket geopend en deze wordt zo snel mogelijk beantwoord. Toch kan het tot 3 dagen duren door de enorme aanwas, houd dit in je achterhoofd voordat je in paniek schiet. 🙂

Litebit: Perfect voor starters

Litebit is bij uitstek het perfecte platform voor starters in cryptocurrency. Het is erg laagdrempelig en makkelijk om binnen een half uurtje je eerste eigen cryptocoins te bezitten en te handelen.

De prijzen zijn iets minder gunstig dan de meeste andere platforms zoals bijvoorbeeld Binance: Het aankopen is vaak iets duurder en voor het verkopen krijg je weer een iets lagere prijs.

Het gebruikersgemak compenseert dat echter voor de meeste beginners. Ook is voor velen de Nederlandse support en het direct uitbetalen in euro naar je bankrekening een grote luxe.

Dus.. nog geen cryptovaluta gekocht en bijt je elke keer op je nagels als er weer records gebroken worden? Via de onderstaande knop kun jij ook binnen 15 minuten crypto’s bezitten en verhandelen!

Litebit heeft in Nederland niet echt concurentie. Er zijn wel andere betrouwbare platformen om cryptocurrency te kopen zoals BTCdirect en Bitonic maar geen enkel Nederlands plaftorm heeft een vergelijkbaar aanbod aan cryptocurrency.

Vindt je het kopen van cryptocurrency maar lastig, en handel je liever in CFD’s zodat je geen cryptocurrency’s hoeft te kopen? Dan kun je een account aanmaken bij Plus500. Bij beide platformen kun je handelen in digitale munten zonder dat je ze hoeft te kopen. Er staan gewoon euro’s op je account.

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Loading…

  0
  Stellar lumens xml

  Stellar lumens (XLM)?

  bittrex-homepage

  Bittrex stappenplan & uitleg