in

Wat is een dapp?

dapp-blockchain

Wat is een dapp?

De afkorting ‘dapp’ staat voor de nieuwe revolutie in tech: decentrale applicaties. De verwachtingen zijn dat binnen nu en zo’n 10 jaar dit de nieuwe standaard wordt voor het draaien van applicaties.

Ethereum is het meest bekende netwerk wat gebruik kan maken van dapps, alhoewel de Ethereum smart contracts toch verschillen van de ‘traditionele’ dapp.

Een decentralized app (dapp) bestaat uit een voor- en een achterkant: De voorkant is voor de gebruiker(s) en de achterkant is de database welke de data voor de voorkant bewaard en levert.

Dapps kunnen worden gemaakt met bijvoorbeeld HTML of andere programmeertaal. Vaak wordt eenzelfde programmeertaal gebruikt als bij websites.  Voor ontwikkelaars zitten er vele voordelen aan: Er kan gebruik gemaakt worden van de frameworks waar ze vandaag de dag al mee werken (bijvoorbeeld Bootstrap).

ethereum dapp

Dapp voorbeeld

Om een Dapp simpel uit te leggen zullen we een voorbeeld geven. Stel je installeert de Twitter app op je telefoon. Je opent je account en zie de voorkant van de app (front-end).

Twitter draait niet alleen op jou telefoon, andere mensen kunnen ook op twitter komen en jullie kunnen met elkaar in contact komen. Om dit mogelijk te maken heeft Twitter heel veel servers draaien.

Op deze servers kan Twitter ook inloggen om veranderingen door te voeren.

gedecentraliseerde app

Stel de Twitter app zou een gedecentraliseerde app zijn (dapp). De front-end wordt dan op eenzelfde wijze geprogrammeerd als ze nu doen. Voor de gebruiker is er dus geen verschil.

Ze hoeven echter alleen niet zelf veel servers aan te schaffen en draaiende te houden. Twitter moet alleen de regels hoe de (d)app zich moet gedragen aan de voorkant (front-end) te programmeren in de achterkant (back-end).

De servers zijn niet langer nodig omdat de (d)app nu draait op de blockchain van bijvoorbeeld Ethereum of Dragonchain. Om deze blockchain draaiende te houden laten ‘miners’ hun computer aanstaan om gegevens te verwerken. Hierover meer onder het kopje blockchain.

Dapps: Geen accounts of log-ins nodig

Een van de grote pluspunten aan Dapps is dat het aanmaken van een account niet nodig is.

Hoe bedoel je dat?

Een voorbeeld: Als je een Facebook profiel wilt aanmaken dien je jezelf te registreren met je naam, e-mailadres, wachtwoord en eventuele aanvullende gegevens. Hiermee kun jij overal inloggen op je Facebook account en is de toegang afgeschermd voor iedereen behalve jij.

Met een Dapp is dat niet het geval: Elke Dapp kent de identiteit van elke gebruiker waardoor het aanmaken van een account niet nodig is. Je logt als het ware automatisch in op de Dapp met jouw gegevens uit de Blockchain. Zonder gebruikersnaam of wachtwoord: Super handig dus!

De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos met Dapps

Dapps zijn werkelijk voor elk denkbare applicatie mogelijk. Denk hierbij aan:

 1. Games
 2. Sociale netwerken
 3. Financiele apps
 4. Voorraadbeheer
 5. Logistieke processen
 6. Data versturen
 7. En nog veel meer.

En het beste van alles is doordat er gebruik wordt gemaakt van de blockchain er geen centrale autoriteit toegang of controle heeft.

Dapps kunnen op op een compleet eigen blockchain draaien en zijn niet per definitie afhankelijk van bestaande blockchains zoals Ethereum.

Blockchain: Duizenden verschillende punten wereldwijd

Alle activiteiten en data binnen een Dapp worden cryptografisch opgeslagen binnen de gedecentraliseerde blockchain.miners-bitcoin

Wereldwijd heb je duizenden zogenoemde ‘Miners’. Miners zijn personen of bedrijven met speciale computers met extra veel rekenkracht in combinatie met speciale software voor het oplossen van wiskundige problemen in het blockchain netwerk. Deze miners zorgen ervoor dat het netwerk van de blockchain altijd toegankelijk is en niet vastloopt.

Als beloning voor het minen (oftewel het verwerken van transacties binnen het netwerk) krijgen zij de cryptocurrency (vaak ook ‘tokens’ genoemd) uitbetaald van de blockchain waarvoor gemined word.

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Loading…

  0
  vechain thor

  Vechain (VEN) helpt alle namaak producten uit de wereld

  dragonchain

  DragonChain: Blockchain Met Sprookjesachtige Roots