in ,

Bollinger bands indicator uitgelegd

Bollinger bands plaatje

In dit artikel vertellen we je precies:
– Wat Bollinger Bands zijn
– Waar je de indicator voor kunt gebruiken
– Hoe je de Bollinger lijnen kan instellen en gebruiken op Plus500

Wat zijn Bollinger Bands?

Bollinger bands is één van de meest gebruikte indicatoren tijdens het beleggen. Net als de ADX/DMI en de Alligator indicator meet de Bollinger bands indicator de volatiliteit in de markt.

Gaat een aandeel dus snel omhoog en omlaag in prijs dan kun je dit duidelijk in kaart brengen met de Bollinger Bands Indicator.
De Bollinger Bands indicator is bedacht door (hoe kan het ook anders), John Bollinger. John handelde in de jaren 80 in opties en miste iets bij de huidige technische analyse tools.

Hij besloot de Kletner bands en de Donchian channels te combineren en hier een eigen twist aan te geven. Dit resulteerde in de Bollinger bands indicator. Om de indicator goed te gebruiken heeft John Bollinger 22 regels opgesteld. Deze kun je vinden in zijn boek Bollinger on Bollinger bands.

De Bollinger Bands bestaan uit drie lijnen. De middelste is het gemiddelde van de uper boling band en de Lower bollinger band (boven en onder). De middelste lijn wordt ook regelmatig weggelaten omdat die eigenlijk niet van toepassing is bij het gebruik van de bollinger bands.

De lijnen van de Bollinger bands hebben in tegenstelling tot andere indicatoren allemaal dezelfde kleur omdat ze niet door elkaar kunnen lopen. De bovenste blijft altijd de bovenste en de onderste de onderste.

Hoe gebruik je de Bollinger bands uitleg

Voor deze tutorial gebruiken wij het Plus500 platform maar Bollinger bands kun je instellen bij elke gerespecteerde broker. Bollinger bands zijn onder anderen te gebruiken bij Plus500, 24option en Markets.

De indicator kijkt 20 periodes (candle-sticks) terug en is bij uitstek geschikt voor day-taden van CFD’s, opties, aandelen of grondstoffen. Veel traders gebruiken de Boilinger bands om het instap moment te bepalen.

De Bollinger bands meten de volatiliteit in de markt. Zit er weinig beweging in de prijs dan komen de lijnen dichterbij elkaar. Wordt er veel gekocht en verkocht en reageert de prijs hier op? Dan lopen de lijnen verder uit elkaar.

In de onderstaande grafiek van Plus500 kun je de bewegingen van de indicator duidelijk zien bij Bitcoin cash.
Bitcoin-cash-plus500
In het begin van de chart gaat de prijs heftig omhoog en omlaag. De Bollinger bands liggen hier verder uit elkaar. In het tweede deel van de chart zit er minder beweging in de prijs. Nu liggen de lijnen dichter bij elkaar dit wordt ook wel de “squeeze” genoemd.

Als de prijs de uper bollinger band raakt gaan beleggers er vanuit dat de prijs te snel is gestegen en weer zal corrigeren naar beneden. Als de prijs onder de de lower bolling band komt is de prijs te snel gedaald en verwachten ze dat deze weer omhoog zal corrigeren.

In de bovenstaande chart van Bitcoin cash kun je goed zien hoe de prijs steeds corrigeert als de prijs in de buurt komt van de bands.

Professionele beleggers gaan ervanuit dat 90% procent van de tijd de markt binnen de lijnen van de indicator zit en er dus geen sprake is van een trend.

Maar pas op!

De indicator geeft alleen de volatiliteit in de markt aan het is geen koop of verkoop signaal. Open je dus een positie omdat de markt de bovenste of onderste band raakt. Zorg dan altijd dat je een stop-loss of stop-limit zet om te voorkomen dat je verlies maakt als de prijsstijging of daling toch doorzet.
De Bolinger Bands zijn een technische analyse tool en houden geen rekening met kwartaal cijfers, nieuwsberichten, of plotselinge situaties die zich voordoen binnen het bedrijf of de markt. Hou dus altijd naast het gebruik van technische indicatoren een oog op de ontwikkelingen in de markt.

Bollinger Bands gebruiken bij Plus500

Plus500 heeft verschillende indicatoren die je kunt gebruiken voor technische analyse. De Bollinger bands indicator is één van de meest gebruikte indicatoren onder beleggers en mede daarom ook te gebruiken op het Plus500 platform.

De indicator stel je als volgt in:

Bollinger bands indicator instellen
Let niet op mijn paint skills (you get the point)

Stap 1: Je klikt op de potlood rechts onderin je webtrader.
Stap 2: Vervolgens klik je op “voeg indicator toe” en selecteer je Bollinger bands.

Nu verschijnt de indicator op de chart in je webtrader. Standaard is de indicator groen maar je kunt de kleur altijd aanpassen mocht je ook een andere indicator hebben ingesteld met de kleur groen of groen gewoon geen mooie kleur vinden!

Dit was de uitleg van de Bollinger-Bands indicator. Als je deze indicator wilt gaan gebruiken dan raden we je aan deze te combineren met andere indicators. Op deze manier krijg je een beter beeld van de bewegingen op de markt. Wil je gelijk aan de slag met deze en andere indicatoren? Maak dan een gratis demo-account bij Plus500 aan en start vandaag nog met beleggen.

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Loading…

    0

    Waarom je te laat bent om Bitcoins te kopen en waarom dat niet erg is.

    bitcoin koers verwachting

    De Bitcoin koers voorspellen met kunstmatige intelligentie