in

Wat zijn de kosten van handelen met CFD’s?

Zijn er transactiekosten bij CFD’s?

Als je wilt gaan handelen in CFD’s is het handig om te weten wat de kosten zijn. Hier gaan we het vandaag over hebben. Wat is nou het grote voordeel van handelen in CFD’s ten opzichte van het traditionele beleggen?

De (transactie) kosten zijn veel en veel lager.

CFD brokers spreken van helemaal geen transactiekosten omdat ze geen kosten in rekening brengen voor de transactie zoals de aankoop en verkoop van een CFD maar omdat ze een spread berekenen.

Er is dus altijd een klein verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs van een CFD.
Zoals je in het plaatje hieronder kan zien zitten er 2 pips tussen de koop en de verkoopprijs. Dit is de winst voor de broker. Zodra jij dus een positie opent moet de prijs eerst 2 pips stijgen of dalen, afhankelijk van of je long of short gaat, voor je begint met winst maken.

Pips
Screenshot genomen op 21-3-2015

Op deze manier spreken CFD’s brokers dus van geen transactiekosten. Er zijn dus echter wel kosten. Deze kosten bij CFD brokers zijn alsnog veel lager dan bij “reguliere brokers” en voor mensen die hun brood willen verdienen met daytrading dus echt een uitkomst.

Omdat de kosten zo laag liggen is het, al met een klein bedrag, makkelijk om met slechts een minimale koerswisseling toch winst te behalen. Zo zijn CFD’s ook aantrekkelijk voor iemand met een kleinere beurs. Belangrijk is echter wel om te weten hoe de kosten bij het handelen in CFD’s berekend worden.

Wanneer je kiest voor de traditionele manier van beleggen, wordt vaak per transactie een bepaald bedrag aan kosten in rekening gebracht. Vaak betaal je, ongeacht het volume, een aantal euro’s aan commissiegelden wanneer er aandelen aangeschaft worden. Op deze manier is het voor een consument die een klein bedrag in wil leggen, haast onmogelijk om te gaan beleggen omdat de transactiekosten en het niet hebben van een hefboom het verkrijgen van een leuke winst nagenoeg onmogelijk maken.

Als  je besluit om te gaan handelen in CFD’s, zul je merken dat er altijd een samenhang is tussen de transactiekosten en je belegging. De kosten van je belegging zullen worden aangegeven als spread. De spread is het verschil tussen de prijs waarvoor je koopt en de prijs waarvoor je verkoopt. Stel je voor dat de spread van je CFD’s 4 pips bedraagt, dan betekent dit dat je 0,0004 cent betaalt per eenheid die je verhandelt. Wanneer je bijvoorbeeld handelt in de valuta EUR/USD waarbij de spread 4 pips is op het moment bij plus500, betaal je vier dollar aan transactiekosten (op 21-3-2015). Wanneer de koers die hierboven aangeduid is dan op een dag met meer dan 0,0004 cent stijgt, maak jij al winst. Prijsveranderingen van meer dan 100 pips op een dag zijn niet uitzonderlijk bij CFD’S.

Juist omdat de transactiekosten van deze manier van beleggen zo laag zijn, kun je met een relatief klein bedrag al een leuke winst maken. Dat maakt beleggen wel heel eenvoudig, laagdrempelig en leuk! Via de CFD brokers kun je direct zien wat de transactiekosten zijn die je betaalt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je begint dus altijd met een aantal pips in de min.

CFD night fees

Besluit je om een positie open te houden tot de volgende handelsdag, dan moet je een extra premie betalen in de vorm van een financieringspremie, ook wel bekend als een night fee. Wanneer je kiest voor deze vorm van handelen, dan betaalt de broker door middel van de hefboomconstructie het merendeel van de financiering, wanneer de positie slechts één dag opengehouden wordt is dit geheel kosteloos. Gaat het om meer dan één dag, dan brengt de broker financieringspremie in rekening. Bij plus500 kun je makkelijk zien wat de night fee is. Als je achter de CFD’s klikt op gegevens kun je precies zien hoelaat de premie elke dag afgeschreven word. Hier staat ook precies het % van de night fee beschreven omdat dit per CFD’s verschilt.

Kies je voor een short premie, dan ontvang je een financieringspremie. Ga je voor de long premie, dan wordt deze financieringspremie juist afgetrokken. Om niet voor onverwachte verrassingen te komen staan, is ons advies om per instrument na te gaan wat de financieringskosten- en voorwaarden zijn. Dit hangt vaak samen met de som van de marktrente min de broker marge gedeeld door het aantal dagen dat in een jaar zit (365).

Deze financieringskosten zijn normaal gesproken erg klein en zijn grotendeels afhankelijk van de voorwaarden die de broker stelt. Als voorbeeld nemen we even Plus 500, de financieringspremie/night fee bedraagt daar momenteel bij EUR/USD 0,0185%. Normaal gesproken worden CFD’s gebruikt voor een relatief korte periode, Hiervoor zijn ze ook het meest geschikt. Je kunt CFD’s posities ook langer openhouden, bijvoorbeeld een week. We raden je dan wel aan om de kosten in de gaten te houden. CFD’s zijn niet geschikt voor termijnen van een half jaar, een jaar of langer.

Zit je er aan te denken om te beginnen met beleggen? Dan is het beursspel een leuke en makkelijke manier om de beurs te leren kennen. Wil je gelijk aan de slag met een (demo)account met CFD’s dan kun je een account aanmaken op plus500.

“80.6% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren”

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Loading…

    0

    Wat is een CFD?

    Winst en verlies bij handel in CFD’s op Plus500