in

Commodity Channel Index (CCI) uitgelegd

Commodity Channel index berekenen

De Commodity Channel Index indicator wordt vaak afgekort tot CCI. De CCI geeft een duidelijk koop/verkoop signaal af en wordt gebruikt om een omkeer in de trend van de markt te achterhalen.  De indicator wordt vaak gebruikt in samenwerking met andere indicatoren die de kracht van de trend meten zoals de ADX/DMI, of bijvoorbeeld de volatiliteit van de markt zoals bijvoorbeeld Bollingers Bands.

In dit artikel vertellen we je precies:
– Wat de Commodity Channel Index is
– Waar je de indicator voor kunt gebruiken
– Hoe je de CCI kunt instellen en gebruiken op Plus500

Wat is de Commodity Channel Index (CCI)?

De Commodity Channel Index is een oscillator. Wat is een oscillator? Een oscillator is een technische indicator die wordt gebruikt om het koop/verkoop moment te bepalen als de markt niet in een duidelijk trend zit. Een veel gebruikte indicator om te zien of een markt in een trend zit is de ADX-indicator.

De CCI Indicator is bedacht door Donald Lambert in 1980 om de cyclische bewegingen in een markt te identificeren. De berekening van de CCI is als volgt:CCI indicator

Hoewel de oscillator oorspronkelijk is bedacht voor commodities (bulkgoederen) wordt de indicator vandaag de dag ook veel gebruikt bij de handel in forex en cfds.

Gebruik van de Commodity Channel Index (CCI)

De technische indicator vergelijkt de huidige prijs met de gemiddelde prijs van de afgelopen periode en geeft op basis hiervan een koop/verkoop signaal af. Standaard kijkt de CCI naar de afgelopen 14 periodes/candlesticks. Deze periode kun je ook verlengen of verkorten op basis van behoeften.

De CCI wordt uitgedrukt in cijfers. Vaak bevindt de CCI zich tussen de -100 en de +100. Komt de Commodity Channel Index boven de 100? Dan spreken we van een markt die overkocht is. Een neerwaartse prijsbeweging is nu aannemelijk.

Daalt de waarde tot onder de -100? Dan is er teveel verkocht en geeft de CCI het signaal dat de marktprijs te laag is. Een opwaartse prijsstijging is nu aannemelijk.

In de afbeelding hieronder kun je zien hoe succesvolle posities eruit zien door het gebruik van de Commodity Channel index indicator.

Commodity channel index signaal

Let op: De CCI houdt geen rekening met nieuws en ontwikkelingen rondom een aandeel, cfd of currency. De Commodity Channel index kijkt alleen naar de afgelopen periodes en maakt op basis hiervan een berekening.

Open je een positie op basis van de informatie verkregen uit de Commodity Channel index? Zorg dan altijd dat je een stoploss zet in de buurt van de openingsprijs om (grote) verliezen te voorkomen.

Commodity Channel Index (CCI) instellen bij Plus500

Voor deze tutorial gebruiken wij het Plus500 platform maar CCI kun je instellen bij elke gerespecteerde broker. De oscillator is onder anderen te gebruiken bij Plus500, 24option en Markets.

In de onderstaande afbeelding zie je alle stappen die je moet volgen om de Commodity Channel Index juist in te stellen.

CCI uitlezen
Screenshot genomen op 21-11-2017

Stap 1: Klik op de potlood

Stap 2: druk op indicator toevoegen

Stap 3: Selecteer de commodity Channel Index (CCI) (meerdere indicatoren tegelijk gebruiken is mogelijk)

Stap 4: Lees de CCI uit onder de grafiek.

Dit was de uitleg van de Commodity Channel Index (CCI) oscillator. Als je deze indicator wilt gaan gebruiken dan raden we je aan deze te combineren met andere indicators. Zoals bijvoorbeeld de ADX indicator of Bollingers bands. Wil je gelijk aan de slag met deze en andere indicatoren? Maak dan een gratis demo-account bij Plus500 aan en start vandaag met beleggen.

Naast mijn persoonlijke kennis heb ik de volgende bronnen gebruikt:

Wikipedia

Investopedia

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Loading…

  0
  video-cursus-cryptotrading

  Gratis Crypto Video Training

  korting ledger nano s

  Ledger Nano S black friday aanbieding