in

DeMarker indicator uitgelegd

denmark-indicator-uitgelegd

De DeMarker indicator vaak afgekort tot DeM is een technische analyse tool die gebruikt wordt om te kijken of een markt over of juist ondergewaardeerd is. De DeM wordt soms uitgedrukt op een schaal van -100 tot 100 en soms op een schaal van 0 tot 1.

In dit artikel vertellen we je precies

 • Waar de DeMarker indicator vandaan komt
 • Hoe je de indicator gebruikt tijdens het beleggen
 • Waarop de DeMarker indicator gebaseerd is (berekening)

Oorsprong van de DeMarker indicator

De DeMarker indicator is bedacht door Thomas Demark. Meneer Demark is tevens CEO en oprichter van DeMark Analytics. Een bedrijf wat zich richt op het leveren van technische analyses aan grote bedrijven.thomas-demark-indicator

Zo wist Demark de Amerikaanse beurs crash in 2011 tot op 1 pip nauwkeurig te voorspellen.

Je kunt ook boeken van Thomas Demark vinden op bol.com, namelijk hier en hier. 

Wat is de DeMarker Indicator?

De DeMarker is net al de RSI (Relative Strenght Index) een oscillator indicator. De DeMarker indicator kan dus het best gebruikt worden als de markt niet in een trend zit maar een zijwaarde beweging maakt.

De indicator wordt niet over de candles geplaatst maar onder de grafiek. Zoals je hieronder in de webtrader van Plus500 kan zien.

demarker indicator plus500

Op Plus500 wordt de DeMarker indicator dus uitgedrukt op een schaal van 0 tot 1. Je ziet extra streepjes bij 0,3 en 0,7. Meestal schommelt een aandeel of valuta tussen de 0,3 en de 0,7.

In de afbeelding heb ik mijn muis op het punt dat de DeMarker 0,9 is. Je kunt goed zien dat de prijs daarna weer corrigeert tot onder de 0,7. Had je hier een positie geopend op basis van de DeMarker Indicator dan had je winst gemaakt.

Komt de waarde van de DeM onder de 0,3 dan zien beleggers dit vaak als een teken dat het aandeel of valuta ondergewaardeerd is. Beleggers verwachten nu een correctie en zien een waarde onder de 0,3 als een koopsignaal.

Komt de waarde van de DeMarker boven de 0,7? Dan is dit een teken voor beleggers dat de markt overgewaardeerd is. Nu wordt juist een prijscorrectie naar beneden verwacht.

Let op: Technische indicatoren zijn erg handig tijdens het beleggen en ik kan iedereen aanraden om technische indicatoren te verwerken in zijn/haar beleggingsstrategie.

Technische indicatoren bieden desondanks geen garanties en ik raad je dan ook aan om altijd een stop-limit of stop-loss te zetten, zelfs als de technische indicatoren een duidelijk signaal afgeven.  

Een technische indicator is namelijk altijd een berekening op basis van de afgelopen perioden. Indicatoren houden geen rekening met nieuws of gebeurtenissen die invloed kunnen hebben op de koers.

Berekening van de DeMarker Indicator

Berekeningen van technische indicatoren zien er altijd lastiger uit dan ze eigenlijk zijn. Ik zal de berekening van de DeMarker indicator dan ook zo helder mogelijk proberen te beschrijven.

Beste keusDe DeMarker kijkt standaard de afgelopen 14 periodes terug. Je kunt dit aanpassen maar we raden je niet aan lager te gaan dan 8 dagen om de indicator betrouwbaar te houden.

Heb je de Chart dus op 1D staan zoals wij in het onderstaande voorbeeld dan staat elke Candlestick voor 1 dag en kijk de DeM indicator 14 dagen terug.

Je zou de technische-indicator ook kunnen gebruiken op bijvoorbeeld de 15M chart of de 1H chart, maar hoe meer data je meeneemt in de berekening van de DeMarker indicator hoe betrouwbaarder de indicator wordt.

Om de waarde van de DeMarker indicator te achterhalen moeten we eerst weten wat de DeMax is en de DeMin.

DeMax = Huidige hoogste punt – het hoogste punt uit de vorige periode. Als hier geen getal uit komt boven 0 is de waarde van de DeMax ook 0. (een mingetal is dus niet mogelijk).

DeMin = Laagste punt uit de vorige periode – het huidige laagste punt. Ook hier geld, mingetallen zijn niet mogelijk dus de DeMin is minimaal 0.

De Demarker indicator = Gemiddelde van de DeMax (moving avarage) / (Moving avarage van Demax + Moving avarage van DeMin)

Tips voor gebruik van de Demarker Indicator

Mede door de berekening vinden veel beleggers dat de Demarker beter is het in voorspellen van de bodem dan de toppen van een markt. De DeM is een handige technische indicator maar wordt desondanks niet veel gebruikt onder beleggers.

Een oscillator zoals de RSI (relative Strenght Index) kent meer populariteit onder professionele beleggers.

Wil je meer weten over technische indicatoren? Wij hebben een compleet overzicht gemaakt van alle belangrijke indicatoren. Deze kun je hier vinden.

Liever gelijk aan de slag gaan om een Demo-Account en ben jij iemand die graag leert door te doen? Dan kan je ik aanraden een demo-account te openen bij Plus500. Plus500 biedt een overzichtelijk beleggingsplatform waar je verschillende technische indicatoren snel onder de knie zult krijgen.

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Loading…

  0
  oscillator indicator uitgelegd

  Oscillator indicator uitgelegd

  leren hedgen met bitcoin

  Hedging wat is het en hoe doe je het?