in

Hedging wat is het en hoe doe je het?

leren hedgen met bitcoin

Veel mensen denken bij Hedging aan Hedgefondsen en geavanceerde beleggingsstrategieën. Niks is echter minder waar. Hedgen is vrij simpel te begrijpen en toe te passen. In dit artikel vertellen we je precies wat hedgen is en hoe je het kunt toepassen om nog beter te beleggen. 

Wat is hedgen?

Hedging kun je vergelijken met het afsluiten van een verzekering. Je sluit een autoverzekering af om eventuele kosten te dekken bij een ongeluk. Eigenlijk hedge je jezelf nu tegen de eventuele financiële gevolgen van een auto ongeluk. Misschien krijg je wel nooit een auto ongeluk maar je wilt het (financiële) risico liever niet lopen, dus je sluit een verzekering af.

Hedgen is niks meer dan het indekken van je (financiële) risico’s. Hedgen in de financiële sector is in essentie niets anders dan het afsluiten van een verzekering. Net als bij een verzekering is hedgen niet gratis. Je minimaliseert je verliezen maar hierdoor beperk je ook je winsten.

Oprichter eerste hedgefund
Alfred Winslow Jones

Grote beleggingsfirma’s, professionele beleggers maar ook de kleinere beleggers gebruiken de hedging techniek dus om verliezen te minimaliseren, zelfs al gaat dit ten kosten van de potentiële winst. Hedgen wordt meestal gedaan met derivaten zoals opties en futures.  

Hedging werd het eerst toegepast door het allereerste hedgefonds ter wereld opgericht door Alfred Winslow Jones in 1949 (foto links). Hedgefonds vandaag de dag hebben nog weinig met hedgen te maken en gebruiken veel verschillende technieken en instrumenten om een zo hoog mogelijk ROI (Return On Investment) te krijgen.

Hoe Hedge ik mijn posities?

Helaas kan je geen verzekering afsluiten bij Unive voor bijvoorbeeld een dalende Bitcoin koers. Beleggers lossen dit op een andere manier op. Ze Hedgen hun positie.

Hoe Hedge je een positie hoor ik je denken?

Laten we als voorbeeld Bitcoins nemen. Stel je hebt 10 Bitcoins gekocht in 2013 via BTCdirect. Je gelooft echt in de in kracht van Bitcoin en staat 100% achter de cryptovaluta. De Bitcoins staan veilig opgeslagen op je Ledger Nano S en zijn vandaag de dag ongeveer 150.000 euro waard.

Een recent voorbeeld van een hedging strategie:

De mede-oprichter van Bitcoin.com genaamd Emil Oldenburg zei gister al zijn Bitcoins verkocht te hebben en geen vertrouwen meer te hebben in Bitcoin en meer in Bitcoin Cash te geloven.

Zelf vindt je Bitcoin een betere investering dan Bitcoin Cash maar je bent ook niet op je achterhoofd gevallen en je verwacht dat de koers de komende dagen gaat zaken door de verwarring van de Bitcoin/Bitcoin Cash discussie. Je wilt je Bitcoins niet verkopen maar je wil je wel “verzekeren” tegen een eventuele koersdaling van Bitcoin.Beste keus

Nu kan je met Hedgen ervoor zorgen dat je geen verlies maakt in een dalende markt.

Hedgen werkt als volgt:

Stel Bitcoin daalt 10% (wat gister ook echt gebeurde). Dan daalt de waarde van onze Bitcoins van 150.000 euro naar 135.000. Dit willen we natuurlijk niet! We zien de verwarring in de markt aankomen dus we willen deze daling vermijden maar niet onze Bitcoins verkopen.

Nu worden opties en futures ingezet als verzekering. Je opent een verkoop/short positie op Bitcoins terwijl je zelf Bitcoins bezit. Gaat de prijs van Bitcoin omlaag? Dan dekken de derivaten het verlies van je eigen Bitcoins. Gaat de prijs van Bitcoin omhoog? Dan wordt je eerste investering meer waard en dekt dit het verlies van je shortpositie.

Op deze manier maakt het dus niet uit of de markt stijgt of daalt. Je ben ervan verzekerd dat jou 150.000 euro, 150.000 euro blijft ongeacht wat er gebeurt op de markt.

Opties en Futures zijn oorspronkelijk in het leven geroepen voor het afsluiten van dit soort “verzekeringen” voor je openstaande posities. Vandaag de dag zijn er ook beleggers die alleen optiesCFD’s en andere derivaten gebruiken voor het openen van hun posities. Door de hefboom gaan winsten veel sneller omhoog en kun je met een minimale investering grote posities innemen.

Kosten van Hedgen

Om een positie te openen ter waarde van 150.000 euro hebben we met opties en een hefboom van 1:100, slechts 1500 euro nodig om de positie open te houden. Je hoeft dus niet 150.000 euro achter de hand te hebben om de short positie te openen maar slechts 1% van je totale investering.

Net als met een verzekering betaal je dus een (klein) bedrag om je in te dekken tegen een eventueel dalende koers. Dit bedrag varieert met of doe koers stijgt of daalt. Zou de Bitcoin koers de afgelopen dagen niet gedaald zijn maar juist gestegen dan ging de shortpositie natuurlijk ook ten kosten van de winst want niks is gratis natuurlijk.bitcoin hedgen

Als de koers daalt en je shortpositie dekt de complete waardedaling van je originele positie dan noemen we dit een “perfect hedge”. Je positie heeft minimaal quitte gespeelt en hoewel je Bitcoins nog steeds op je Ledger Nano S staan is je investering niet gedaald in waarde.

Professionele platformen die je kunt gebruiken voor het hedgen van bijvoorbeeld een Bitcoin transactie zijn plus500 of 24options. 24Option heeft zelfs Nederlandse support en accountmanagers die je met Hedgen op weg kunnen helpen.

Dus doe je voordeel met je verse kennis over hedgen en hopelijk gaat deze techniek je binnenkort nog een keer flink wat geld besparen!

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Loading…

  0
  denmark-indicator-uitgelegd

  DeMarker indicator uitgelegd

  RSI indicator uitgelegd

  RSI indicator uitleg