in

Risk-reward ratio uitgelegd voor beleggers

risk-reward-ratio

Risk-reward ratio is een vaak gebruikte term in de beleggers wereld. Risk-reward is letterlijk vertaald risico-beloning. Met een analyse van de Risk-reward ratio wordt er gekeken naar de waarschijnlijkheid van winst en verlies in de (geopende) positie. Risk-reward wordt ook regelmatig afgekort tot R/R Ratio.

Risk-Reward ratio uitgelegd

Om de Risk-Reward ratio duidelijk te uit te leggen maken we gebruik van een paar sprekende voorbeelden.

Voorbeeld 1: Risk-reward Ratio

risk-reward ratio

Stel je leent een vriend 200 euro en hij beloofd je dit volgende week terug te betalen. Echter in het verleden heeft hij ook vaker geld van je geleend en heeft deze persoon dit niet op de afgesproken tijd terugbetaald. Daarnaast is hij net ontslagen bij zijn werk en hij leent geld voor de openstaande rekeningen.

In deze situatie is dan wel heel erg nobel van je om dit geld te lenen aan je vriend maar als we de situatie naast de Risk-Reward ratio zouden leggen komt die er niet heel goed vanaf. Zoals je misschien al door had is het een erg risicovolle investering/lening voor jou als geldschieter. De kans dat je je geld op tijd terugkrijgt is klein.

Risk Reward Ratio tijdens het beleggen (voorbeeld 2)

beleggen-tesla

Een ander voorbeeld. Tesla heeft net model 3 gelanceerd en presenteert binnenkort weer de kwartaalcijfers. Het gaat slecht met het bedrijf omdat de productie van model 3 niet op gang wil komen.  Als je nu short zou gaan op Tesla is de kans op een beloning groter dan de kans op het verliezen van geld. Er is hier dus sprake van een positieve risk-reward ratio.

Technische benadering van de Risk-Reward Ratio

Bij de technische benadering van de Risk-Reward ratio wordt niet gekeken naar nieuws of ontwikkelingen maar puur naar de cijfers.

Een voorbeeld van de R/R ratio bij het openen van een positie met de technische benadering

Je koopt aandelen van KLM. De huidige prijs van KLM is 11,435 euro per aandeel. Je stelt je account zo in dat de aandelen automatisch verkocht worden bij 12 euro. Dit is een winst van 0.565 cent per aandeel.
Je stelt je account ook in om bij 10 euro het verlies te nemen en de aandelen te verkopen. Dit is een verlies van 1,435 per aandeel. Dit is een risk-reward ratio van ongeveer 2,5 op 1 omdat het risico 2,5 keer hoger is dan de kans op eventuele winst.

Tips voor gebruik van de de Risk Reward ratio tijdens het beleggen

Hoewel de R/R ratio erg handig is om te toetsen of de uitgangspunten van je posities realistisch zijn, raad ik niet aan je blind te staren op deze berekening. De risk-reward ratio is een handig instrument wat je kunt gebruiken bij het openen van een positie. Het is echter een klein stukje van de taart waar je rekening mee moet houden. Zo is het ook belangrijk om te kijken naar zaken als de beweging van de markt, nieuws, patronen en nog veel meer.

Wil je gelijk aan de slag met aandelen als Tesla, KLM en andere bekende bedrijven? Start dan met een demo-account op Plus500 en wordt een echte belegger.

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Loading…

    0
    Plus500 metatrader

    Plus500 Metatrader gebruiken

    Waarom je te laat bent om Bitcoins te kopen en waarom dat niet erg is.