in

RSI indicator uitleg

RSI indicator uitgelegd

RSI staat voor Relative Strenght Index en is een technische indicator om het koop of verkoopmoment te bepalen van een aandeel of valuta. Mocht je dus last hebben van een muis arm of een andere lichamelijke klacht, dan zit je op de verkeerde website ;).

In dit artikel vertel ik je precies:

 • Wat de RSI indicator is
 • Hoe je de RSI indicator kunt gebruiken + berekening
 • Hoe je de Relative Strenght Index instelt in de praktijk

Kijk je liever de video? Klik dan hier: (coming soon)

Wat is de RSI indicator?

De RSI indicator is één van de meest gebruikte technische indicatoren tijdens het beleggen. De RSI indicator is bedacht door J Welles Wilder. J Welles Wilder is een technisch ingenieur die later in zijn leven technisch analist werd op de aandelenmarkt.

Zo is J Welles Wilder de bedenker van verschillende (populaire) technische indicatoren zoals de ATR en de ADX indicator. Hij schrijft hier uitgebreid over in zijn boek “new conceps in technical trading systems”. Dit boek is echt een aanrader om te lezen als je serieus bezig wil met technische analyse.

De RSI indicator wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100 en wordt op precies dezelfde manier uitgelezen als de Demarker Indicator. Beide zijn dan ook oscillatoren.

Oscillatoren houden geen rekening met de trend in de markt en worden altijd uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 extreem ondergewaardeerd is en 100 extreem overgewaardeerd.

Meestal schommelt de waarde van de RSI indicator tussen de 30 en de 70. Deze staan apart vermeld in de grafiek. Komt de Relative Strenght Index boven de 70? Dan spreken we van een overgewaardeerde markt en dit wordt gezien als verkoop/short moment.

Komt de waarde onder de 30? Dan is de markt ondergewaardeerd en kan dit geïnterpreteerd worden als een koop moment.

In de onderstaande afbeelding kun je nog een goed zien hoe dit werkt.

relative strenght index ndicator uitleg
Screenshot genomen op 26-12-2017

Zodra de RSI onder de 30 dipt wordt deze grijs getint op Plus500. Zou je dus gekocht hebben zodra de RSI indictor onder de 30 kwam dan had je nu winst gehad. 

Wanneer gebruik je de RSI indicator?

De RSI indicator houd geen rekening met trendbewegingen. De indicator kan dus het best gebruikt worden in een relatief rustige markt en we raden af om de technische indicator te gebruiken in volatiele tijden.

Bij volatiele tijden kun je denken aan situaties waarin er veel wordt gekocht en verkocht. Voorbeelden hiervan zijn: Bekendmaking kwartaalcijfers, jaarcijfers, belangrijk nieuws, rampen etc.

Omdat de RSI indicator geen informatie geeft over de voltulatieit van een markt wordt de indicator vaak gecombineert met andere technische indicatoren zoals de Bollinger bands of de Avarage True Range indicator (die ook bedacht is door J Welles Wilder). Deze indicatoren meten de trendbewegingen van een markt en geven hierdoor inzicht in de betrouwbaarheid van de Relative Strenght Index indicator.

Disclaimer: Technische indicatoren bieden natuurlijk geen garantie en dit is geen beleggingsadvies van ons . We raden altijd aan om eventuele verliezen te beperken door een stop-limit of stop-loss te gebruiken.

Berekening RSI indicator

Het succes van de RSI indicator zou best wel eens toegewezen kunnen worden aan de eenvoud van de berekening. Vele andere technische indicatoren zoals bijvoorbeeld de ATR en de ADX indicator hebben formules die je hoofd doen kraken maar de RSI niet.

De Relative Strenght Index is erg makkelijk te begrijpen en toe te passen.

De berekening is als volgt:

RSI = 100 – (100 / (1 + (gemiddelde stijging over de afgelopen periodes/ gemiddelde daling over afgelopen periodes))).

Er is nooit sprake van zowel een daling en een stijging. De markt gaat omhoog of naar beneden zo simpel is het. Er komt dus één gemiddelde uit om de honderd mee te delen.

Een voorbeeld:

De gemiddelde stijging is 40 pips over de afgelopen 14 periodes/candles.

De berekening is dan als volgt:

RSI = 100 – (100/( 1 + 40)

De RSI indicator kijkt standaard vaak 14 periodes/candles terug. Je kunt dit later eventueel zelf aanpassen als je ervaring hebt opgedaan met het lezen en interpreteren van technische indicatoren.

De RSI indicator gebruiken op Plus500

Om te zien hoe je de RSI indicator instelt op Plus500 kun je de video bekijken (coming soon). Plus500 heeft onlangs een update doorgevoerd en het instellen van de indicator werkt tegenwoordig iets anders.

plus500 indicator update
Screenshot genomen op 26-12-2017

Veel indicatoren staan voluit geschreven. De RSI indicator is echter een indicator die dusdanig populair is onder beleggers dat de “RSI indicator” een begrip op zich geworden. De RSI staat dus niet als Relative Strenght Index in de lijst maar als “RSI”.

plus500 rsi indicator gebruiken
Screenshot genomen op 26-12-2017

Zodra de indicator aan hebt gezet kun je deze onder de candlesticks chart zien. Hij ligt er dus niet overheen zoals je vaak ziet bij andere indicatoren maar wordt onder de candles weergegeven.

indicatoren
Screenshot genomen op 26-12-2017

Ik hoop dat je door mijn uitleg een goed beeld hebt van de Relative Strenght Index (RSI) indicator. Als je deze indicator wilt gaan gebruiken dan raad ik je aan aan deze te combineren met andere indicatoren zoals bijvoorbeeld de ATR of de Bollinger bands. Wil je gelijk aan de slag met deze en andere indicatoren? Maak dan een gratis demo-account bij Plus500 en start vandaag nog met beleggen.

Liever een persoonlijke (nederlandse) beleggingscoach die je op weg helpt met beleggen? Dan raad ik je aan een account te maken bij 24option.

What do you think?

Written by Nander

Hey daar,
Nander hier van het Beursspel! Ik ben deze website begonnen omdat ik helemaal gek ben van beleggen . Toen ik zelf begon met beleggen kwam ik er snel achter dat er maar weinig (betrouwbare) informatie op het internet staat. Overal zie je websites met reviews maar niemand durft zijn naam of gezicht te laten zien. Daarom besloot ik mijn eigen Beursspel te lancheren met als doel eerlijke informatie te geven over beleggen en het begrijpbaar te maken voor iedereen ;).

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

  Loading…

  0
  leren hedgen met bitcoin

  Hedging wat is het en hoe doe je het?

  Bittrex vs binance

  Binance vs Bittrex, wat is de beste cryptocurrency exchange van 2018?